Dieta przeciw rakowi
Według badań niewłaściwa dieta jest przyczyną aż co trzeciego
nowotworu. Co zatem należy jeść, a czego unikać, żeby zminimalizować
ryzyko choroby? - radzi Sandra Czeszejko Sochacka, psychodietetyk.
Ogranicz biały cukier i mąkę. Zarówno cukier jak i mąka stymulują bowiem
procesy zapalne. Nie bez powodu mówi się, że rak żywi się cukrem.Unikaj nasyconych lub częściowo nasyconych olejów: słonecznikowych, sojowych
i kukurydzianych kwasów omega-6 zawartych m.in. w margarynie, olejach roślinnych oraz tłuszczach zwierzęcych.Ogranicz spożycie mięsa, szczególnie czerwonego. Statystyki pokazują, że
w
społeczeństwach charakteryzujących się wysokim spożyciem tłuszczów
zwierzęcych wskaźniki zachorowania na raka jelita grubego czy piersi są
wyższe. Poza tym jedzenie zbyt dużej ilości mięsa może prowadzić do
zakwaszenia i osłabienia organizmu. Zamiast mięsa nalezy do menu
wprowadzić dania z ryb.
Jedz dużo warzyw i owoców, szczególnie surowych. Im więcej ich jemy, tym
rzadziej chorujemy na raka płuc, jamy ustnej, żołądka, krtani, szyjki
macicy, pęcherza moczowego. Ale staraj się nie kupować warzyw i owoców
markecie, tylko na przykład na osiedlowym bazarku. Te z supermarketów
zawierają pestycydy, które z kolei zawierają rakotwórcze substancje
nitrozoaminy i inne związki N-nitrowe. Spożywanie 4-5 porcji warzyw
dziennie wzmacnia odporność i uruchamia procesy regeneracyjne organizmu.
Ponadto zawarte w warzywach strączkowych fitohormony stymulują
prawidłową pracę systemu hormonalnego u kobiet, chroniąc je przed
nowotworami narządów rodnych
i piersi.Unikaj żywności z długim terminem przydatności do spożycia, kupuj
produkty jak najmniej przetworzone, które nie zawierają konserwantów.
Zawsze czytaj etykiety. Większość produktów zawiera uzdatniacze smakowe i
barwniki.Wszystkie kostki rosołowe, vegety i kucharki zawierają
benzoesan sodu ( E 211). Wzmacniają co prawda smak gotowanych potraw,
ale są bardzo szkodliwe. Mogą m.in. powodować alergie, migreny, problemy
skórne.Jedz kasze, warzywa strączkowe, nasiona i orzechy, ponieważ zawierają
wszelkie niezbędne witaminy i mikroelementy. Błonnik w nich zawarty
działa oczyszczająco na jelita, dzięki czemu odżywcze substancje
swobodnie mogą przedostawać się do naszych komórek. Otręby dodawane do
sałatek, ciast i kotletów również przyczyniają się do oczyszczenia jelit
z toksycznych złogów. Poprawiają perystaltykę jelit i wchłanianie
substancji odżywczych.Zdaniem większości lekarzy i dietetyków najlepsza jest dieta
śródziemnomorska, oparta na produktach zbożowych, warzywach
strączkowych, rybach, owocach morza, oliwie
z oliwek. Niektórzy
uważają, że jest to dieta droga, ale to nieprawda. Można ją dostosować
do polskich warunków. Lista produktów do codziennego stosowania jest
ogromna. Oto one: płatki owsiane, otręby naturalne żytnie, owsiane,
pszenne, rodzynki, orzechy, pestki słonecznika, dyni, sezamu, siemienia
lnianego, wiórki kokosowe, oleje na zimno pierwszego tłoczenia, olej
ryżowy lub palmowy do smażenia, masło naturalne klarowane do smażenia i
pieczenia ciast, masło naturalne, cukier trzcinowy, brzozowy, wszystkie
warzywa, wszystkie owoce, suszone owoce bez cukru, ser biały tłusty lub
półtłusty, ser owczy, kozi, mozzarella, feta, sporadycznie sery żółte,
sól potasowa, jodowana, morska, kamienna nieoczyszczana, grzyby świeże
i
suszone, herbaty czarne, czerwone, zielone, białe i ziołowe, kasze:
jaglana, gryczana, jęczmienna, perłowa, pęczak, kus-kus, ryby morskie i
słodkowodne, kefir, jogurt, maślanka, kwaśne mleko, zioła: bazylia,
tymianek, majeranek, oregano, papryka, czosnek i cebula, wanilia,
cynamon, imbir, dżemy, powidła, konfitury słodzone cukrem winogronowym
lub trzcinowym, soki jednodniowe, woda nisko mineralizowana, pieczywo
żytnie na zakwasie, pieczywo razowe, wieloziarniste, kakao naturalne bez
cukru, kawa zbożowa naturalna, mleko mikrofiltrowane od 2,0%,
soczewica, groch, fasola, cieciorka, ryż brązowy, dziki, mąka razowa,
żytnia, kukurydziana, gryczana, z kasztanowca
i amarantusa.
Profilaktyka, czyli jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory
W Europejskim Kodeksie Walki z Rakiem szczegówo wymieniono zbiór
zasad, których przestrzeganie może pomóc uchronić się przed rakiem. Oto
one:
Jeśli palisz, postaraj się jak najszybciej rzucić ten nałóg. Poza tym
nie pal przy niepalących. Po rzuceniu palenia ryzyko rozwoju nowotworów
szybko się zmniejsza. Korzyści zdrowotne obserwuje się już po 5 latach
od zerwania z nałogiem.W Europie Zachodniej i USA otyłość stanowi drugi po paleniu tytoniu
czynnik ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, zwłaszcza cukrzycy, chorób
układu krążenia
i nowotworów złośliwych. Przekonujące dane wskazują na związek otyłości
z zachorowaniami na raka okrężnicy, piersi (po menopauzie), trzonu macicy, nerki
i gruczolakoraka przełyku.Aktywność fizyczna, związana z regularnym, umiarkowanym wysiłkiem może
być wskazana dla utrzymania odpowiedniej masy ciała, szczególnie u osób
prowadzących siedzący tryb życia. Zaleca się wykonanie gimnastyki 3
razy
w tygodniu po pół godziny. Z punktu widzenia profilaktyki
chorób nowotworowych korzystniejsze są jednak częstsze, bardziej
forsowne ćwiczenia.Jedz co najmniej 5 porcji dziennie. Ogranicz spożycie produktów zawierających tłuszcze zwierzęceJeśli pijesz alkohol – piwo, wino lub trunki wysokoprocentowe –
ogranicz jego spożycie. Mężczyźni powinni wypijać nie więcej niż dwie
porcje dziennie (1 porcja to 0,5 litra piwa lub 100 g wódki), kobiety –
nie więcej niż jedną porcję dziennie.Unikaj nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczneSzczególnie chroń dzieci i młodzież. Osoby mające skłonność do
oparzeń słonecznych powinny przez całe życie stosować środki chroniące
przed słońcem.Przestrzegaj przepisów dotyczących ochrony przed narażeniem na znane substancje rakotwórczeStosuj się zawsze do instrukcji postępowania z substancjami
rakotwórczymi. Przestrzegaj zaleceń krajowych ośrodków ochrony
radiologicznej.Bierz udział w programach szczepień ochronnych, przede wszystkim przeciwko wirusowi zapalenia wątroby typu B.Kobiety po 25. roku życia powinny uczestniczyć w badaniach przesiewowych w kierunku raka szyjki macicy Kobiety powyżej 50. roku życia powinny uczestniczyć w badaniach przesiewowych w kierunku raka piersi.
Witam :) trafilam na Twoj blog przez fb....ogromnie kibicuje i zycze wytrwalosci w walce i oczywiscie wygranej :) Ja rowniez choruje na raka piersi.....mam 30 lat, dowiedzialam sie rowno rok temu, przeszlam operacje, 16 wlewow chemii, 15 naswietlan oraz brachyterapie, obecnie jestem objeta programem klinicznym i modle sie zeby lek ktory dostaje zadzialal :) Głowa do góry i łeb do słońca :) :) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Olga
Witaj :)równiez dołączam sie do modlitwy i trzymam kciuki ,jesli masz ochote pisz mi
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie