Dieta przeciw rakowi

Według badań niewłaściwa dieta jest przyczyną aż co trzeciego nowotworu. Co zatem należy jeść, a czego unikać, żeby zminimalizować ryzyko choroby? - radzi Sandra Czeszejko Sochacka, psychodietetyk.  

 Ogranicz biały cukier i mąkę. Zarówno cukier jak i mąka stymulują bowiem procesy zapalne. Nie bez powodu mówi się, że rak żywi się cukrem.Unikaj nasyconych lub częściowo nasyconych olejów: słonecznikowych, sojowych
i kukurydzianych kwasów omega-6 zawartych m.in. w margarynie, olejach roślinnych oraz tłuszczach zwierzęcych.Ogranicz spożycie mięsa, szczególnie czerwonego. Statystyki pokazują, że
w społeczeństwach charakteryzujących się wysokim spożyciem tłuszczów zwierzęcych wskaźniki zachorowania na raka jelita grubego czy piersi są wyższe. Poza tym jedzenie zbyt dużej ilości mięsa może prowadzić do zakwaszenia i osłabienia organizmu. Zamiast mięsa nalezy do menu wprowadzić dania z ryb.

  Jedz dużo warzyw i owoców, szczególnie surowych. Im więcej ich jemy, tym rzadziej chorujemy na raka płuc, jamy ustnej, żołądka, krtani, szyjki macicy, pęcherza moczowego. Ale staraj się nie kupować warzyw i owoców markecie, tylko na przykład na osiedlowym bazarku. Te z supermarketów zawierają pestycydy, które z kolei zawierają rakotwórcze substancje nitrozoaminy i inne związki N-nitrowe. Spożywanie 4-5 porcji warzyw dziennie wzmacnia odporność i uruchamia procesy regeneracyjne organizmu. Ponadto zawarte w warzywach strączkowych fitohormony stymulują prawidłową pracę systemu hormonalnego u kobiet, chroniąc je przed nowotworami narządów rodnych
i piersi.Unikaj żywności z długim terminem przydatności do spożycia, kupuj produkty jak najmniej przetworzone, które nie zawierają konserwantów. Zawsze czytaj etykiety. Większość produktów zawiera uzdatniacze smakowe i barwniki.Wszystkie kostki rosołowe, vegety i kucharki zawierają benzoesan sodu ( E 211). Wzmacniają co prawda smak gotowanych potraw, ale są bardzo szkodliwe. Mogą m.in. powodować alergie, migreny, problemy skórne.Jedz kasze, warzywa strączkowe, nasiona i orzechy, ponieważ zawierają wszelkie niezbędne witaminy i mikroelementy. Błonnik w nich zawarty działa oczyszczająco na jelita, dzięki czemu odżywcze substancje swobodnie mogą przedostawać się do naszych komórek. Otręby dodawane do sałatek, ciast i kotletów również przyczyniają się do oczyszczenia jelit z toksycznych złogów. Poprawiają perystaltykę jelit i wchłanianie substancji odżywczych.Zdaniem większości lekarzy i dietetyków najlepsza jest dieta śródziemnomorska, oparta na produktach zbożowych, warzywach strączkowych, rybach, owocach morza, oliwie
z oliwek. Niektórzy uważają, że jest to dieta droga, ale to nieprawda. Można ją dostosować do polskich warunków. Lista produktów do codziennego stosowania jest ogromna. Oto one: płatki owsiane, otręby naturalne żytnie, owsiane, pszenne, rodzynki, orzechy, pestki słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego, wiórki kokosowe, oleje na zimno pierwszego tłoczenia, olej ryżowy lub palmowy do smażenia, masło naturalne klarowane do smażenia i pieczenia ciast, masło naturalne, cukier trzcinowy, brzozowy, wszystkie warzywa, wszystkie owoce, suszone owoce bez cukru, ser biały tłusty lub półtłusty, ser owczy, kozi, mozzarella, feta, sporadycznie sery żółte, sól potasowa, jodowana, morska, kamienna nieoczyszczana, grzyby świeże
i suszone, herbaty czarne, czerwone, zielone, białe i ziołowe, kasze: jaglana, gryczana, jęczmienna, perłowa, pęczak, kus-kus, ryby morskie i słodkowodne, kefir, jogurt, maślanka, kwaśne mleko, zioła: bazylia, tymianek, majeranek, oregano, papryka, czosnek i cebula, wanilia, cynamon, imbir, dżemy, powidła, konfitury słodzone cukrem winogronowym lub trzcinowym, soki jednodniowe, woda nisko mineralizowana, pieczywo żytnie na zakwasie, pieczywo razowe, wieloziarniste, kakao naturalne bez cukru, kawa zbożowa naturalna, mleko mikrofiltrowane od 2,0%, soczewica, groch, fasola, cieciorka, ryż brązowy, dziki, mąka razowa, żytnia, kukurydziana, gryczana, z kasztanowca
i amarantusa.

Profilaktyka, czyli jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory

W Europejskim Kodeksie Walki z Rakiem szczegówo wymieniono zbiór zasad, których przestrzeganie może pomóc uchronić się przed rakiem. Oto one:

Jeśli palisz, postaraj się jak najszybciej rzucić ten nałóg. Poza tym nie pal przy niepalących. Po rzuceniu palenia ryzyko rozwoju nowotworów szybko się zmniejsza. Korzyści zdrowotne obserwuje się już po 5 latach od zerwania z nałogiem.W Europie Zachodniej i USA otyłość stanowi drugi po paleniu tytoniu czynnik ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, zwłaszcza cukrzycy, chorób układu krążenia
i nowotworów złośliwych. Przekonujące dane wskazują na związek otyłości
z zachorowaniami na raka okrężnicy, piersi (po menopauzie), trzonu macicy, nerki
i gruczolakoraka przełyku.Aktywność fizyczna, związana z regularnym, umiarkowanym wysiłkiem może być wskazana dla utrzymania odpowiedniej masy ciała, szczególnie u osób prowadzących siedzący tryb życia. Zaleca się wykonanie gimnastyki 3 razy
w tygodniu po pół godziny. Z punktu widzenia profilaktyki chorób nowotworowych korzystniejsze są jednak częstsze, bardziej forsowne ćwiczenia.Jedz co najmniej 5 porcji dziennie. Ogranicz spożycie produktów zawierających tłuszcze zwierzęce
Jeśli pijesz alkohol – piwo, wino lub trunki wysokoprocentowe – ogranicz jego spożycie. Mężczyźni powinni wypijać nie więcej niż dwie porcje dziennie (1 porcja to 0,5 litra piwa lub 100 g wódki), kobiety – nie więcej niż jedną porcję dziennie.Unikaj nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczneSzczególnie chroń dzieci i młodzież. Osoby mające skłonność do oparzeń słonecznych powinny przez całe życie stosować środki chroniące przed słońcem.Przestrzegaj przepisów dotyczących ochrony przed narażeniem na znane substancje rakotwórczeStosuj się zawsze do instrukcji postępowania z substancjami rakotwórczymi. Przestrzegaj zaleceń krajowych ośrodków ochrony radiologicznej.Bierz udział w programach szczepień ochronnych, przede wszystkim przeciwko wirusowi zapalenia wątroby typu B.Kobiety po 25. roku życia powinny uczestniczyć w badaniach przesiewowych w kierunku raka szyjki macicy Kobiety powyżej 50. roku życia powinny uczestniczyć w badaniach przesiewowych w kierunku raka piersi.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentarze

  1. Witam :) trafilam na Twoj blog przez fb....ogromnie kibicuje i zycze wytrwalosci w walce i oczywiscie wygranej :) Ja rowniez choruje na raka piersi.....mam 30 lat, dowiedzialam sie rowno rok temu, przeszlam operacje, 16 wlewow chemii, 15 naswietlan oraz brachyterapie, obecnie jestem objeta programem klinicznym i modle sie zeby lek ktory dostaje zadzialal :) Głowa do góry i łeb do słońca :) :) :)
    Pozdrawiam, Olga

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)równiez dołączam sie do modlitwy i trzymam kciuki ,jesli masz ochote pisz mi
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Potrójnie ujemny rak piersi (TNBC) – jest nadzieja na nową terapię

Suplementacja czyli uzupełnienie

Pasożyty